MEME KANSERİNE “KÜREK”LE KARŞI DURDULAR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MEME KANSERİNE “KÜREK”LE KARŞI DURDULAR
Abone ol
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi ile İstanbul, İADB ve Frey Kürek Kulüpleri tarafından Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında düzenlenen "Meme Kanserine Karşı Birlikte Kürek Çekiyoruz" etkinliği, renkli anlara sahne oldu.

Her yıl Ekim ayında gerçekleştirilen ve meme kanserine karşı bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmayı amaçlayan “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” bu yıl renkli bir etkinliğe sahne oldu. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi önderliği ve İstanbul Kürek Kulübü, İdealtepe Amatör Balıkçılar Derneği (İADB) Kürek Kulübü ve Frey Kürek Kulübü iş birliği ile düzenlenen “Meme Kanserine Karşı Birlikte Kürek Çekiyoruz” etkinliği, Maltepe Kürek Parkuru'nda gerçekleştirildi.

ÖNCE KONFERANS SONRA KÜREK

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi’nde, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Yeliz Emine Ersoy’un da katılımıyla başlayan etkinlik kapsamında hastane hekimlerinden Uzm. Dr. Harika Salepçioğlu Kaya, meme kanserine yönelik bilgiler içeren bir sunumla başladı. Sunumda Türkiye’de 45-49 yaş arası kadınlarda meme kanseri görülme sıklığının yüzde 17 olduğunun altını çizen Dr. Harika Salepçioğlu Kaya, meme kanserindeki risk faktörlerinin ve erken teşhisin önemini vurgularken, kendi kendine meme muayenesi, klinik muayene, mamografi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Hastanede gerçekleştirilen sunumun ardından toplu halde Maltepe Sahil Parkı’nda bulunan Kürek Parkuru’na gidilerek etkinliğin ikinci kısmına geçildi. Burada katılımcılar ve iş birliği yapan kürek kulüpleri, meme kanserinin simge rengi olan pembe balonlarla süslenen dört ayrı tekne ile denize açılarak kürek çekti. Renkli anlara sahne olan kürek etkinliği, güzel havanın da etkisiyle son derece keyifli bir şekilde tamamlandı.

“ERKEN TEŞHİSTE İYİLEŞME ORANI YÜZDE 98”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeliz Emine Ersoy şunları söyledi: “Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Ancak tedavisinde son yıllarda büyük ilerlemeler kaydedilen bir hastalıktır. O kadar ki, erken dönemde teşhis edilen meme kanserinde iyileşme oranları yüzde 98’lere varmaktadır. Bu nedenle her kadın 20 yaşından itibaren elle ve ayna karşısında kendi kendine meme muayenesine ve sağlık kuruluşlarında yapılan klinik meme muayenelerine başlamalı, 40 yaşından itibaren ise yılda en az bir kez mamografi çektirmeli. Söz konusu tetkikler dikkatle uygulanırsa hasta, meme kanserine yakalansa bile, erken teşhis ihtimali çok çok yüksek olacağından, büyük ihtimalle hastalığı atlatacaktır.”

NEDEN KÜREK SPORU?

Etkinlik hakkında da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ersoy, “Kürek sporunun meme kanserinde sembolik bir anlamı var. Bilindiği gibi meme kanseri tedavisinde cerrahi müdahale birçok hastayı endişelendiriyor. Eskisi gibi hareket edip edemeyecekleri konusunda tereddüde düşüyor. Biz burada şu mesajı vermek istiyoruz: Meme kanserinde erken teşhis sonrası gerçekleştirilen cerrahi operasyonda koltukaltı lenf bezlerinin tamamının alınmasına ihtiyaç duyulmaz. Bu noktada kürek gibi zor bir spor bile kolaylıkla yapılabilir. Kürek sporunu etkinlik için tercih etmemizin en önemli nedeni bu” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

Murat AVCI/İSTANBUL


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BU ŞARKI ÇOCUKLUK AŞKLARINAÖnceki Haber

BU ŞARKI ÇOCUKLUK AŞKLARINA

FASHION WEEK TÜRKİYE BAYAN MODEL KADROSUNU SEÇİYORSonraki Haber

FASHION WEEK TÜRKİYE BAYAN MODEL KADROSU...

Yorum Yazın