İstanbul
BIST9693.46
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
BTC/USD63891.73
AHMET KEMAL BAKIR

AHMET KEMAL BAKIR

Mail: ahmetkemalbakir@gmail.com

HER TELDEN/SÜTLÜ ŞALGAM

“Baba bana ŞALO al.”… Bu slogan belki ilerde çocuklar tarafından izlenecek bir reklam filminde bol bol izlenebilir... Peki; "ŞALGAM içer misiniz? diye sorsam, bir kısmısınız "Evet, bayılırım." derken diğer bir kısmınız ise " Iyyy" der gibi oldunuz bile... Halbuki, bir hatırlasak ne kadar sağlıklı milli bir içeceğimizi yok saydığımızı!..

Çukurova olarak adlandırılan (Tarsus, Adana, Osmaniye, Mersin, Hatay) verimli coğrafyamızla özdeşleşen bir içecek olan şalgam suyu; bulgur unu, ekşi hamur, tuz, kırmızı-mor havuç, nohut, pancar, şalgam turpu (brassica rapa), sarımsak, içme suyu gibi doğal maddeler kullanılarak geleneksel yöntemlerle elde edilen son derece sağlıklı bir içecektir. İstenirse acı biber katılarak acılı da yapılabilmektedir.

A, B, C, K vitaminleri, kalsiyum, demir mineralleri yüksek, kanser oluşumunu önleyici fitokimyasalları zengin, hazmı kolaylaştıran, idrar söktüren, kabızlığı gideren, akciğer bronşlarını temizleyen, romatizma, mide, bağırsak, siyatik, cilt hastalıklarına ve yüksek tansiyona iyi gelen, özellikle et yemekleriyle tüketilen şalgam suyu; içenin canına can,  kanına kan katar.

Öte yandan; ekşimsi tadı ve bazen de kokusu nedeniyle şalgam suyunu içmemeyi tercih edenlerin sayısı da oldukça fazla. Halbuki, şalgam suyu gibi sağlıklı içeceklerin kıymetini bilmeliyiz. Zira, zararlı içeriğe sahip asitli, kolalı içecekler ile toplum olarak çabuk hastalanan nesiller haline geldik ve artık hem kendimizin hem de gelecek nesillerimizin sağlığını daha fazla düşünmeliyiz.

İşte tam bu noktada “ŞALO”, Sütlü Şalgam Projesi, 2018 yılında Kırklareli Şehri’nden  başlatıldı. Ancak, Vecihi Hürkuş misali hüsrana uğradı. K.B. ve V.G. isimli araştırmacı vatandaşlar; sütlü şalgam şeklinde bir içeceğin piyasada olmadığını, sağlıklı bir toplum ve sağlıklı nesiller için doğal metotlarla elde edilen şalgam suyunu zenginleştirmek ve içmeyenlere de hitap edecek şekilde geliştirmek niyetiyle iki farklı formül hazırlayıp adına “ŞALO” dediler ve “Sütlü Şalgam Suyu” projesini hayata geçirmeye karar verdiler. Türk Patent Kurumu sisteminde inceleme yaparak “Ayranlı Şalgam Projesi”ne “Faydalı Model” onayı verildiğini gören Kırklarelili araştırmacılar, 2018/11973 sayılı müracaatı yaparak “Sütlü Şalgam Suyu” üretimi için öncelikle “Faydalı Model” onayı almak istediler. Ancak, Türk Patent Kurumu’ndaki sürecin çok uzun ve zor olduğunu nereden bilsinler…

“Ayranlı Şalgam Suyu”na “Faydalı Model” onayı vererek tescilleyen Türk Patent Kurumu ne hikmetse, aradan 2 yıl geçmesine rağmen “Sütlü Şalgam Suyu Projesi”ni faydalı model olarak tescillememekteydi. Dolayısıyla araştırmacı K.B., ilgili kurumdaki bir daire başkanı ile telefonda görüşerek sürecin neticelendirilmesini tekrar talep eder. Türk Patent Kurumu ise, “Şalgam Çorbası, Fermente Süt Ürünleri” tarzında benzer çalışmalar olduğunu gerekçe gösteren “Araştırmacı Raporu” ile projeyi uygun görmediğini belirtmiştir. Fermente süt ürünü olan ve şalgamlı çorbayla akraba olduğu aşikar olan “Ayranlı Şalgam”a “Faydalı Model” tescili yapan Türk Patent Kurumu, ne hikmetse “Sütlü Şalgam”a kendisiyle çelişecek şekilde onay vermez.

Araştırmacılar, mecburen bu çelişkili durumu ve 2 yıllık serüvenlerini Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habib ASAN’a bir mektupla bildirirler. Prof. ASAN adına bir yetkili araştırmacıları arar ve konuyla ilgileneceklerini söyler. Ancak, kısa bir zaman sonra araştırmacılara gelen diğer bir yazı, Vecihi Hürkuş’un başına gelenleri düşündürür. Zira; “Ayranlı Şalgam”a “Faydalı Model” veren Türk Patent Kurumu, kendisiyle çelişen Kurum araştırmacısının olumsuz raporundaki haksız benzerlik gerekçesini bir kenara bırakmış ve bu sefer de 2018’de itiraz etmediği, müracaat aşamasındaki kriterlere geri dönerek yeniden bir dizi düzenleme talep ederek yine “Sütlü Şalgam Projesi”ni erteler.  Hal böyle olunca, proje üreticisi araştırmacıların şevki kırılmış, yılmışlar ve Türk Patent Kurumu’ndaki “Faydalı Model” başvurusunu sürdürmekten vazgeçmişler; bunun yerine, sağlıklı nesiller için herkesi bir şekilde süt ile şalgamı içmeyi denemeleri için bilgilendirmeye niyetlenmişler. Ülkemizde bir şeyler üretmek bazen çok kolay, bazen de  zor; takdir sizlerin..

Velhasıl; Vecihi Hürkuş’un Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk uçağı üretme sürecinde yaşadıkları akıllara geliyor. Adama üretim yaptırmamak isteyenlerin zorluklar çıkartıp durduğunu tarih yazmıştır.

Şimdi sözüm “Ülkemizde herkes bir şeyler üretmeli.” diyen siyasilere, bürokratlara ve toplumun önde gelenlerine… Bu iş gerçekten çok zor!.. Ama, zoru başarmak da ayrı hoş. İsterseniz yeni bir şey siz üretin, bizler de görelim..  Varsın, Türk Patent Kurumu Kırklareli’nden 2018 yılında başvurulan “Sütlü Şalgam Suyu Projesi’ne onay vermesin: elbette buna saygı duyarız. Ancak, Halkımızın süt ile şalgamı denemesi ve bu içeceği seveceği kuvvetle muhtemel. Sağlıklı çocuklar, sağlıklı toplum sağlıklı yeni nesiller için ilk denemeyi yapmaya ne dersiniz?

SÜTLÜ ŞALGAM. Ben denedim, içimi çok lezzetli, harika, yeni bir tat. Ne ekşilik var, ne de nahoş bir koku… Deneyin, beğeneceksiniz. Hatta, kendinizi çok hafif ve enerjik hissedecek, havada uçacaksınız.

Ahmet Kemal BAKIR

ahmetkemalbakir@gmail.com

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar