İstanbul
BIST9915.62
DOLAR32.5546
EURO34.9436
ALTIN2438.9
BTC/USD63206.953
MURAT AVCI

MURAT AVCI

Mail: avci.murat@gmail.com

OF Kİ NE OF

Hey gidi yıllar hey… O güzel yılları andıkça inanın gözlerim doluyor. Nereye gitti, o yıllar… Ne oldu o saf, dürüst, mert insanlara…

İstanbul'da özellikle gençlerin haftasonu en büyük eğlencelerinin başında sahilden kiralanan bir kayıkla etrafta kürek çekmek olurdu. Kayık kiralanan yerlerin başında Avrupa Yakasında Yenikapı, Florya, Yeşilköy, Menekşe sahilleri, Anadolu Yakasında ise Moda Koyu çevresi, Kalamış Koyu, Caddebostan sahilleri, Çengelköy Koyu olurdu.

Büyükada Dil Burnu, Yörükali Plajında kıyıdan denize girmek istemeyenler, kiralık kayıkla açılıp orada yüzerdi. Heybeliada Çam Limanı Koyu da kayık kiralanan bir yerdi, balıkların geçiş noktası olduğu için burada da kayıktan iyi balık tutulurdu, çiftler kayıkla gezintiye çıkarlardı.

Her kıyı semtinde kayıklara talep öylesine fazla olurdu ki, iskelede boş kayık kalmaz, kiralanan kayığın dönüşü için sahilde sıra beklenirdi. Kürekler ağırdı, çoğu kez biri birinden farklıydı, kayık su almış ağırlaşmıştı ama delikanlı kız arkadaşını kayığın arkasına koyup kürekleri iştahla çekerek açığa doğru açılmaya başlayınca avuç içinin su toplamasına bile göz yumulurdu. Kayıkçı kiralanan saati aşınca, denize fazla açılınca, kürek kırılmış ise, küreğin çalıştığı dikine ahşap çubuk olan iskarmoz kırılmış, ipi kopmuş ise suratını asar, acemilerden ekstra para isterdi.

Yüzmek isteyenler yüzer, sevgili olanlar gözden uzak olmaya çabalar, kayığın içine gizlenip güneşlenmeye çalışır, hatta aşkını itiraf ederdi. Kız arkadaş kayığın sallanmasından korktuğunu belli ederse delikanlı kayığı biraz sallar, tek başına olan kız arkadaşının heyecanlanması onu mutlu ederdi. Tıpkı kiralık kayık gibi bisiklet kiralamak ta çok modaydı. Kiralık bisikletler sadece adalarda, sayfiye yerlerinde değil mahalle aralarında bile yaygın şekilde çalışırlardı.

Tıpkı kiralık kayık gibi bisiklet kiralamak ta çok modaydı. Kiralık bisikletler sadece adalarda, sayfiye yerlerinde değil mahalle aralarında bile yaygın şekilde çalışırlardı. Bisiklet kiralayacak olanlar bisikletçiye gelince seçtikleri bisiklet için 10 dakika süreden başlamak üzere yarım saat, bir saat bisiklet kirası öder, bisikleti sağlam olarak geri getirince geri almak üzere kimlik, pasoyu teminat olarak bırakırdı.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar