İstanbul
BIST9990.61
DOLAR32.4277
EURO34.841
ALTIN2431.5
BTC/USD62105.7
MURAT AVCI

MURAT AVCI

Mail: avci.murat@gmail.com

YAZ GELİYOR HAYDİ SAHİLE

YAZ GELİYOR HAYDİ SAHİLE

Havalar ısınmaya başlıyor, pandemi nedeniyle yapamadığımız tatil için şimdiden plan yapmaya başladık bile… Eskiden İstanbul’da tatil yapmak ayrıcalıktı. Sahilleri tertemiz, denizi gök mavisiydi…

Dört tarafı betonlarla çevrili İstanbul daha düne dek sayfiye yerleriyle meşhur, denizi, mevsimi ile yaşama keyfi veren bir şehirdi. Eski İstanbul’un plajlarından yetişmiş bir nesle gıpta ile bakıyoruz maalesef. Artık sadece fotoğraflarda kalan yazlık istanbul yaşantısı, eğer tatlı bir rüyaya dönüşmüşse bunun üzerinde de düşünmek gerekir.

İstanbul’un ilk plajı Florya’da açılmış… İstanbul’un farklı bölgelerinde halkın gereksinimlerini karşılamak için pek çok plaj açılmıştı. Henüz mayoyla denize girip, orada birkaç saat geçirme kültürü yaygın değilken, bu etkinliğe Deniz Banyosu adı veriliyordu. En büyüğü Florya Plajı olan, Büyükada Yörük Ali, Caddebostan, Moda, Fenerbahçe, Salacak, Tarabya plajları dolup taşıyordu. Florya, 20. Yüz­yıl'ın başında, İstanbullularla deniz banyolarını tanıştıran bir semt olarak gündelik ya­şam tarihimize girdi.

Menekşe sahili film yapımcılarının akın ettiği, çekimler yaptığı yerlerdi. İstanbul’un dört bir yanından Sirkeci’ye gelip Tren garında Banliyö trenine binen soluğu Florya, ya da enekşe de alırdı… Menekşe sahili orta halli insanların uğrak yeriydi. Florya plajlarına elit insanlar giderdi.

Tabii meşhur Ataköy plajını da unutmamak gerek.. Bu plajda dönemin büyük yıldızları Göksel Arsoy – Belgin Doruk’un fotoğrafları çekilmiş, Tarık Akan’ın cankurtaran olarak burada çalıştığı da magazine bir not olarak akıllara kazınmıştır...

Yani İstanbul’da ki plajlar büyük ilgi görüyordu. Tatil yapmak için İstanbul dışına pek çıkılmazdı. İstanbul’un o muhteşem plajları ne yazık ki teker teker yok oluverdi. İnsanlar kirlenen denize girmemeye başladı ve çareyi İstanbul dışındaki turizm beldelerinde tatil yapmakta buldu.

Nostalji müziğinin yankılandığı, soğuk içeceğimizi yudumladığım o cıvıl cıvıl plajlara artık ilgi yok. O günleri o kadar çok özledim ki anlatamam. Çok güzel bir rüyaydı oldu ve bitti.

Murat AVCI

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar