İstanbul
BIST9915.62
DOLAR32.5281
EURO34.9351
ALTIN2432.9
BTC/USD63218.24
MURAT AVCI

MURAT AVCI

Mail: avci.murat@gmail.com

YAZIYOR YAZIYOR

YAZIYOR YAZIYOR

Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımla birlikte Beyazıt’ta bulunan Devlet Arşivine gittik. Görevliden 1960’lı yılların gazete ve dergilerini istedik. O dönemin gazete ve dergilerini incelediğimde çok duygulandım. Biran çocukluk yıllarıma gittim.

Dergileri karıştırdığımda Hayat ve Ses Dergilerinin sanat dünyasına kazandırdığı yıldızların sayısını gördüğümde şaşırdım. Yani Bu dergiler demir atan zirveyi de yakalamış. Şimdi size öncelikli olarak Hayat Dergisini biraz anlatmak istiyorum.

1956'dan 1980'lerin sonlarına kadar İstanbul'da yayınlanan haftalık haber-aktüalite dergisi olan Hayat, dönemin birçok yıldızının da sinemaya dahil olmasına vesile olmuştur. Hayat dergisi, Türkiye'nin ilk magazin dergilerinden biriydi. 1956'dan 1980'lerin sonlarına kadar İstanbul'da yayınlanan haftalık haber-aktüalite dergisi olan Hayat, dönemin birçok yıldızının da sinemaya dahil olmasına vesile olmuştur.

Ses, 1956'da haftalık dergi olarak yayımlanmaya başladı. Birçok sanatçının Yeşilçam'a ve sahnelere adım atarak ünlü olmasını sağlamıştır… Ses  Dergisi Türk sineması, Türk müziği ve sanat dallarında birçok ünlünün bugünkü tanınırlığını sağlamada çok etkili olmuştur.

Ediz Hun 1963 yılında 22 yaşında olan Ediz Hun için Ses dergisi, "Avrupai tipi, efendi hali, tahsili ve terbiyesi ve görgüsü ile Türk sineması için gerçek bir kazanç." değerlendirmesini yapmıştır. Ses Dergisi’nin 1963 yılında düzenlediği yarışmada Ajda Pekkan birinci, Hülya Koçyiğit ise ikinci olmuştu.

Kadir İnanır 1967 yılında Ses Dergisi tarafından düzenlenen 'Sinema Artisti Yarışması'nda finale kalan İnanır, 1968 yılında da Saklambaç gazetesinin 'Fotoroman Artisti Yarışması''nda birinci oldu. Bu aslında, onun hayatının dönüm noktalarından birisiydi.

Ajda Pekkan1963 yılında Ses dergisinin yarışmasına katılan Ajda Pekkan, yarşmada birincioluyor. Yenilikçi ve dikkat çeken fiziği ile ilgi topladı. Tüm Türkiye'nin Tarık Akan'ı tanıması, Ses Dergisi'nin 1970 Sinema Artisti Yarışması'nda birinci seçilmesinin ardından 16 Ocak 1971 sayılı Ses Mecmuası'nda kapak olmasıyla gerçekleşmişti.

YAZIYOR YAZIYOR YAZIYOR…

Tabii Dergilerin yanı sıra günlük gazetelerin magazin ekleri de olurdu. Ellerinde gazetelerle ‘Yazıyor… Yazıyor ‘diye avazı çıktığı kadar bağıran gazete satıcısı çocuklar vardı o yıllarda… Türkiye’de olup biten önemli olayları ve magazin haberlerinin sadece başlığını zikreden o çocuklar ellerindeki gazeteleri satmaya çalışırdı okurlara… Ben şahsen o günleri çok çok özledim. Ne yazık ki Dijital dünya bu zevkimizi de elimizden aldı..

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar